engels

H O M E

Karin Wester


Poppenhuizen intro  print
Sinds ca. 1970 ben ik ge´nteresseerd in poppenhuizen.  Ik zag toen voor het eerst het uit de 18e eeuw daterende pronkpoppenhuis van Sara RothÚ in het Frans Halsmuseum in Haarlem. Vanaf dat moment wilde ik ook zo'n poppenhuis inrichten, maar dan met poppengoed uit de 20e eeuw. Dit plan is om verschillende redenen nog niet verwezenlijkt.
Ik ben boeken over poppenhuizen gaan verzamelen. Niet alleen over de geschiedenis van poppenhuizen, maar bijvoorbeeld ook kinderboeken waarin een poppenhuis een belangrijke rol speelt en pop-up boeken.
Kind met poppenhuis
Vanwege mijn grote belangstelling voor poppenhuizen heb ik in 1998 voor het Westfries Museum in Hoorn een poppenhuistentoonstelling georganiseerd. Tijdens de voorbereiding van deze tentoonstelling heb ik ontdekt dat er vroeger in een paar Nederlandse speelgoedfabrieken kinderpoppenhuizen en speelgoedwinkeltjes gemaakt zijn. Vanaf dat moment ben ik deze poppenhuizen en speelgoedwinkeltjes van Nederlands fabrikaat gaan verzamelen en, van het een kwam het ander, ben ik ook andere poppenhuizen, naoorlogse poppenhuizen, gaan verzamelen.
Okwa modern poppenhuis Mijn grootste belangstelling gaat uit naar poppengoed uit de jaren 40, 50, 60 en 70. In de loop van de jaren vijftig werd voor de fabricage van speelgoed het nieuwe materiaal plastic ge´ntroduceerd. Het vroege breekbare plastic poppengoed oefent op mij een zekere aantrekkingskracht uit. En als je eenmaal begonnen bent met verzamelen, dan lijkt er wel nooit een eind aan te willen komen. Ik heb dan ook nog steeds het nodige op mijn verlanglijstje staan.

 

TOP

Made in Holland